050.: Diétamítoszok, amiket el kéne felejteni

16:46

Tudjátok, hogy mi tud a legjobban felbosszantani? Az, mikor az emberek úgy osztogatják az internetesen olvasott fogyókúrás tippeket, mintha egy étkezési tanácsadó írná elő őket. Emlékszem, mikor az egyik facebookos csoportban egy lány életmód blogot akart indítani, de senki sem csinált neki fejlécet, szóval az érdeklődőkkel csak felháborodottan közölte, hogy "Ne zabáljatok, ennyi!".
Igaza van, ne merészeljetek sokat enni akkor se, ha úgy érzitek, hogy szükségetek van rá. Sőt, rettegjetek a szénhidrátoktól is, hiába pörög tőlük az agyatok. És ha már itt tartunk, ne merészeljetek hat után enni, akkor se, ha úgy érzitek, hogy kilyukad a gyomrotok. Legyen bűntudatotok minden egyes falat után, mert a neten azt írják, hogy ez így van rendben. Súgok valamit; nincs rendben.
Úgy gondoltam, ideje összegyűjtenem minden ostobaságot, amit eddig olvastam (és szégyenszemre ki is próbáltam), hogy titeket megkíméljelek tőlük.

Először is, mielőtt belekezdenék a mítoszdöntögetésbe, tudnotok kell hallgatni a saját ösztönötökre, és nem szabad, hogy mindenáron elköteleződjetek egy előre megszabott diéta mellett. Ösztön alatt nem azt értem, hogy minden nap egyetek meg egy tábla csokit, mert épp megkívánjátok, viszont tegyük fel, hogy már hetek óta nem ért egy kocka csoki se a szátokhoz. Na, ebben az esetben lehet menni az ösztön után.
Az egyik "életmódtanácsadó" szerint azonnal enni kell, mikor felébredsz, a másik szerint várni kell egy órát. Az egyik azt mondja, hogy egyél gyümölcsöt reggelire, a másik azt, hogy valami fehérjedúsat, a harmadik szerint pedig főbűn édeset enni reggel, mert akkor egész nap kívánni fogod. Tudod, hogy ezek közül melyikre kell hallgatni? Egyikre se, hallgass magadra. Eszedbe ne jusson csak azért várni egy órát a reggelivel éhes gyomorral, mert valaki azt mondta, hogy ez így jó. Neki lehet, személy szerint viszont szeretem ébredés után becélozni a konyhát. Összességében úgy gondolom, hogy jó dolgok is lehetnek ezek a különböző életmód típusok, de csakis kiindulásként, ezután meg kell tanulni személyre szabni őket, és nem vakon követni minden egyes pontjukat.
Mindenesetre, lássuk azokat a mítoszokat, amiknek a követését semmiképp' sem ajánlom, mert nem hogy nem válnak be, de még az egészségre is károsak lehetnek.

Mítosz 1: 6 után tilos enni, történjen bármi is
Valóság: Ez mind szép és jó lenne, ha fél 8-8 körül elmennénk lefeküdni aludni. Már többen is beszéltek róla, hogy mekkora ostobaság ez az egész. Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek mást jelent az életében ez a bizonyos délután 6 óra. Van olyan, aki tízkor kel fel, és akár hajnalig is képes fennmaradni. Tegyük fel, hogy kettőkor alszik el, az 16 óra evés nélkül. Ha valaki 16 órára eltiltana a kajától, lehet, hogy őt falnám fel.
És kérdezem azokat, akik kitalálták ezt a hülyeséget, hogy ők betartják-e? Képesek úgy nekiállni 17:50-kor lenyomni a torkukon valamit akkor is ha, nem éhesek, mert ha fél óra múlva ennék meg, akkor örök életükre elhíznának? Nem mondom azt, hogy egyetek meg öt adag nachost pont lefekvés előtt (mondjuk el kell ismernem, jól hangzik), de nyilvánvalóan több értelme van annak, ha a testünk jelzéseire figyelünk, és nem az órára.

Mítosz 2: A gyümölcs tele van cukorral, csak egyet ehetek egy nap, különben gömbhallá változom
Valóság: A cukor valóban nem tesz jót, de ez a finomított cukorra vonatkozik, nem pedig a természetben előfordulóra. A gyümölcs tele van gyümölcscukorral, az emberek pedig hajlamosak a kettőt összetéveszteni, és arra asszociálni, hogy ugyanolyan rossz dolgokat művelnek a testtel.
Azt persze elfelejtik figyelembe venni, hogy a cukor mellett rostok is találhatóak, és mivel így eltart egy darabig az emésztésük, a fruktóznak időre van szüksége ahhoz, hogy lassan eljusson a májhoz. Köszönhetően a rostoknak, egy adag gyümölcs sokáig teltségérzetet biztosít, a bennük lévő vitaminokról, ásványi anyagokról, és antioxidánsokról pedig felesleges külön említést tennem.

Mítosz 3: A gyümölcsök jót tesznek velem (Cynterella ezt írta), ezért megtehetem azt, hogy egész nap csak ücsörgök egy helyben miközben azokat eszem, és kirobbanó formában leszek
Valóság: Azért, mert valami jót tesz neked, nem jelenti azt, hogy az önkontrollt ki kell vágni az ablakon. Ha valamiből sokat eszel mindenféle moderáció nélkül, nyilván nem teszel jót magadnak. Próbáltam már olyan diétát, ami reggel egy 10 banánból álló smoothie-val kezdődik. Igen, vannak emberek, akiknek ez beválik, én viszont ott feküdtem a jógamatracomon fájó hassal tíz órakor, miközben az agyam próbálta túltenni magát a hirtelen cukortúladagoláson.
Lényegében: attól, mert valami jót tesz nekünk, nem kell ipari mennyiségben fogyasztani, és ez nem csak a gyümölcsökre vonatkozik, de a zöldségekre is, a gabonafélékre, a hüvelyesekre... rá kell jönni arra, hogy a saját kiegyensúlyozott táplálkozásotokban merre kell billenteni a mérleget.

Mítosz 4: Ebben csak száz kalória van, ami tök jó, mert épp le akarok adni pár kilót
Valóság: NEM, nem, és nem. Könyörgöm, 2016 van, felejtsük már el a kalóriaszámlálgatást, mert mind tudjuk, hogy csak éhezéshez, kalóriaszámlálgatáshoz, salátalevélrágcsáláshoz, meg falásrohamhoz vezet. Semmi értelme.
A csökkentett kalóriás rágcsák általánosságban csak fel vannak tuningozva zsírral és cukorral, a tápanyagtartalmuktól megfosztják őket. Ha pedig valamiben nincs tápanyag, az azt jelenti, hogy minimum 1 órán belül újra éhes leszel, és többet fogsz enni.

Mítosz 5: A szénhidrát maga a gonosz, kerülöm ahogy tudom, mert nem megy le ez a fránya 4-5 kiló
Valóság: A túléléshez szénhidrátra van szükségünk, ez tény, és rengeteg természetes ételben előfordulnak (gyümölcsök, zöldségek, gabonák, hüvelyesek, csak hogy ismét megnevezzem őket). Az agy önmagában egy nap alatt 130 gram szénhidrátot használ fel, csak gondolkodjatok el ezen. Vajon miért lesz előbb utóbb minden diétázó idegbajos, miért kapják fel mindenen a vizet, miért nem tudnak tisztán gondolkodni? Higgyétek el, kiegyensúlyozott étkezés mellett nem fogtok elhízni a szénhidrátok miatt.

Mítosz 6: Hatszor enni nasikat jobb, mint napi háromszor nagy adagot, mert így pörög az anyagcsere
Valóság: Mint már említettem, mindenkinek más válik be. Van, akinek a "sokszor keveset" dolog beválik, van olyan, akinek nem. Ha úgy érzed, hogy te inkább ennél többet kevesebb alkalommal, semmi gond nincs vele. Ha a folyamatos kis adag kajákat magunkba erőltetjük előfordulhat az is, hogy az előzőleg bevitt étel még nem emésztődött meg, szóval az új étel elkezd lebomlani a gyomorban mindenféle hasi fájdalmat és kényelmetlenséget okozva.

Mítosz 7: Ez a lány a Youtube-on arról beszélt, hogy mennyire bevált neki az xy diéta, szóval nekem is be fog
Valóság: Lehetséges. De valószínűleg nem feltétlenül lesz neked is tökéletes, mivel kicsi az esélye annak, hogy ugyanolyan a mozgási rutinotok, az alvási szokásaitok, és a testtípusotok. Ha az életmódja jól hangzik számodra, és úgy érzed, hogy jól reagálna rá a tested, kezdj bele, kiindulásnak semmiképpen sem lehet rossz. Viszont ha úgy érzed, hogy mondjuk vacsorára nem esne jól neked öt tányér főtt rizs minden nélkül, akkor ideje ráeszmélned arra, hogy a helyett, hogy máshoz próbálod hasonlítani magad, jobban járnál azzal, ha egy neked megfelelő étrendet kísérleteznél ki, amit tartani is tudsz.

Igazából még a végtelenségig tudnám sorolni ezeket a dolgokat, mert kezd egész vicces lenni, de rájöttem, hogy ez a bejegyzés már így is eléggé hosszúra sikerült, és nem akarlak titeket tovább untatni, szóval maradjunk annyiban, hogy nyugodtan kérdezhettek bármit étkezéssel kapcsolatban, én kipróbáltam már minden hülyeséget.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images